Skip to main content

“Ma ei ole piisavalt hea, sest…”

’’Ma ei ole piisav’’ on üks karm alateadlik piirang enesehinnangu süsteemis, mis ei lase inimesel endasse uskuda, endas kindel olla, end tingimusteta aktsepteerida. See on sageli nii salakaval ja teadvustamata, et me ei oska seda näha, kui suurt rolli see igapäevaelus mängib. ’’Ma ei ole piisav’’ tekitab inimeses lõputu võitluse iseendaga, mille käigus hävineb eneseusk täielikult. Ühest küljest tahaks olla piisav, teisest küljest ma ei usu, et saaksin see kunagi olla.

Meil kõigil on oma lugu, mis kannab pealkirja “Ma ei ole piisav, sest…”. See lugu aktiveerub iga kord, kui meil on oht kohtuda mingisuguse valuga. Valuga, mis paneb meid tundma valena, alandatuna, üksikuna, tõrjutuna, hüljatuna jpm. Tegelikult me ei karda olla mitte piisavad, vaid me kardame seda valu, millega me kohtume siis, kui ma ei ole kellegi või millegi jaoks piisav. Kui keegi meid naeruvääristab või mõnel muul moel emotsionaalselt haavab, siis me kogeme valu.

Inimene on üles ehitatud kahel juhtival jõual – valu ja nauding. Me teeme kõike selleks, et vältida valu või saada naudingut. Valu vältimise soov võib olla nii suur, et inimene hakkab iseendale arusaamatult käituma ja võib minna iseendaga konflikti. Seda nimetatakse väärtuskonfliktiks. Ajus on alati suurem tahe vältida valu kui saada naudingut, see on ellujäämiseks vajalik mehhanism. Kuna kogeme valu alati suuremana, siis seetõttu ankurduvad meisse negatiivsed, valusad programmid kiiremini ja sügavamale. Sellepärast on neist ka raskem lahti saada.

Igaühe isiklik lugu mittepiisavusest saab alguse siis, kui teda pannakse lapsena tundma, et ta on vale ning see reaktsioon, mis sellele järgneb, annab valu kogemuse, mida tulevikus vältima hakatakse. Mittepiisavaks olemise kogemus võib olla ka nt vanemate lahutus, tõrjutus, füüsiline karistus, sõnaline alandus, naeruvääristamine jne. Meil kõigil on see lugu.

Aga see lugu, “Ma ei ole piisav”, on su elu suurim vale, sest see ei ole sina. Sa oled selle loo kuskilt külge õppinud, teiste inimeste valukogemuse tõttu (nt vanemate või sind lapsepõlves ümbritsenud inimeste pealt), kes on selle valukogemuse sulle andnud ja on oma valu tõttu käitunud teatud moodi. Seega see ei ole sinu tõde, see ei ole sinu valu ja see ei ole sinu lugu. Inimeste suurim hirm, mida nad ei julge mitte kunagi näidata ega tunnistada, on oma valuga silmitsi seista, sest siis nad peavad silmitsi seisma suurima hirmuga ehk olla naeruvääristatud, alandatud, hüljatud jne. Nii me hakkame läbi elu kandma erinevaid maske, et kompenseerida alaväärsust, enesekindluse ja armastuse puudust jne.

Kuna tuumas on tunne, et ma ei ole piisav siis isegi kui inimene soovib abi siis ta lükkab ikkagi kõik endast eemale ega suudagi abi vastu võtta.

Kui me laseme terve elu ennast juhtida sellel lool, siis me ei saavuta mitte kunagi oma täispotentsiaali ja me ei saa mitte kunagi tõeliselt õnnelikuks. Miks see nii on? Sest meie valikud ja teod on ajendatud hirmust ja valu vältimisest, mitte kirest ja armastusest elu vastu.

Kuidas ebapiisavuse programmi tervendada ja see enda kasuks tööle panna?

1. Leia oma programmi lugu ja mõtesta see üksipulgi lahti.

Kui sa mõtestad selle lahti, tekib mõistmine ja seda mõistmist saad kasutada empaatiana iseenda suunas. Võta paber, pastakas ja lõpeta lause “Ma ei ole piisav, sest…” nende sõnadega, mis sulle esimesena pähe tuleb. Nt: “Ma ei ole piisav, sest ma ei ole ülikoolis käinud”, “Ma ei ole piisav, sest mul ei ole raha”, “Ma ei ole piisav, sest ma olen kole.” jne. Pane kirja kõik, mis alateadvusest tuleb. Tunneta, millistes olukordades lööb välja sinu lugu “ma ei ole piisav, sest…”?

2. Loo endale uus identiteet.

Milliseks isiksuseks sa soovid kasvada? Pane kõik detailselt kirja.

Vali välja eelmisest punktist 3 kõige tähtsamat omadust ja defineeri need enda jaoks lahti.
Oletame, et sa tahad kasvada enesekindlaks, heaks suhtlejaks naiseks või meheks, kes armastab iseennast. Sellest lähtuvalt pane paika tegevuskava, mida sa hakkad selle jaoks tegema, et neid külgi endas arendada.

3. Jälgi igapäevaselt neid hetki, mil sa ennast reedad.

Koosta enesearmastamise taastamise kava. Pane kirja uued lubadused iseendale, unistused, enese eest hoolitsemise tegevused, hirmud, millega tahad silmitsi seista jne.

4. Hakka pakkuma iseendale seda, millest sa oled alati puudust tundnud.

Mida sinu sisemine laps väga igatseb? Mõtle, millest sul puudust oli. Näiteks vajad tunnustust, kiitust, mõistmist, head toitu vms. Koosta nimekiri.

5. Lõpeta võitlus endaga.

Võta vastu see materjal, mis on sulle antud. Küsi endalt, kuidas sa saaksid selle materjali enda ja teiste kasuks tööle panna. Leia üles oma valu potentsiaal – milliseid kingitusi sa võid sellest iseenda ja teiste jaoks leida?

See, mida me oma elus oleme kogenud, näitab kus on meie potentsiaal. Kui me ühendame ennast lahti valu sõltuvusest, siis me saame aru, et oleme algusest peale olnud väärtuslik just sellisena nagu me oleme ja valu kogemus on tulnud näitama hoopis meie erilisust sellena, kes me oleme.